Friday, March 18, 2011

Simple Nasi Bukhari@Nasi daging

Resepi baru....aku pon tak pernah masak...tapi bila joint kelas memasak nie....best lah pulak.....dah banyak kali anak aku suruh pergi kelas memasak...katanya mama selalu goreng telur hangus..ha..ha...ha...nasiblah..anak-anak aku bermamakan aku....yelah...yelah...mama g kelas memasak..tapi kalau abang tak makan masakan yang mama telah belajar...mama teboh abang.....
Oklah..oklah...aku tunjukkan cara-cara nak buat nasi bukhari@nasi daging nie ye.....

Bahan-bahannya...

Minyak Zaitun - 1 ½ cawan
Bawang Besar - 2 labu (potong bulat)

Bawang Putih - 2 labu (jangan kupas kulit)

Daging - ½ kg

Carrot - 3 biji (potong jejari)

Beras Basmathi - 500 gm

Kacang Kuda Rebus - 1 cawan (Rendam semalaman, rebus 10-15 minit)

Kismis - 1 cawan

Air rebusan daging

Jintan putih

Garam halus

Cara Memasak


Panaskan minyak zaitun. Goreng daging hingga lembut sampai air daging kering.

Masukkan bawang besar dan tutup periuk. Masak sampai bawang kering dan kemerahan-merahan.

Masukkan carrot dan garam secukup rasa
 
Letakkan 2 labu bawang putih ditengah-tengah dan masukkan kacang kuda rebus. Tutup periuk dan masak sehingga bawang putih lembut.


Keluarkan bawang putih. Masukkan kismis dan beras. masukkan garam secukup rasa. Masukkan air panas (agak-agak)

Setelah nasi masak, taburkan jintan putih dan masukkan semula bawang putih. Tutup periuk dan masak dengan api kecil selama 10 minit. Boleh jugak digaul-gaulkan nasi tu dengan daging...memandangkan periuk tu kecik...so..biar jelah masak sendiri.

 
Dah pon siap...senang kan.....bangganya suami kita ..kalau kita berjaya merialisasikannya.....

Abang...mama dah pandai masakkkkkkkkkkkkkkk

sila..sila...jangan malu..malu....

xoxo
by me